Studiedag 26 November 2011 in Soest

Corrie heet om 10 uur iedereen namens SRN van harte welkom en is heel blij met de grote inschrijving ( ruim 55) en de grote opkomst van deze dag. Naast alle dansinstructeurs zijn er ook een aantal actieve dansleraren en partners bij deze studiedag aanwezig.

Het programma:

 • Dirk Kuyt foundation
 • Samba combi
 • Sexuele intimidatie
 • Een Turkse dans
 • Engelse wals
 • Vriend van SRN
 • Dopinggebruik
 • Tango
 • Wedstrijdreglelement
 • Afsluiting

Corrie is benaderd door de stichting Dirk Kuyt foundation.
Op vrijdag 30 december willen zij een dag organiseren voor mensen met een beperking. Van ongeveer 16.00 tot 21.00 uur in de Philipszaal in Den Haag.
In een voorstelling mag iedereen laten zien wat hij of zij kan, dus allerlei verschillende dansvormen kunnen aan bod komen. vb. Solo, duo, combi, groep of wat er ook te verzinnen is. Het vervoer wil de stichting voor hun rekening nemen. Iedereen die geïnteresseerd is kan dat bij Corrie aangeven. Bij een vraag wat het doel is van die dag, denken we dat het is om mensen met een beperking, een gezellige dag te bezorgen.

Dansen veranderen door de tijd heen.
Ed van der Vall laat ons vandaag een paar veranderingen zien en leert ze ons aan.Voor iedereen ligt er voor vanmiddag een beschrijving van die dansen klaar.

We beginnen met de samba in dansrichting.
De groep is erg groot vandaag en als we zover zijn om te dansen wordt hij in tweeën gedeeld. Dit is verder ook bij de andere dansen.

Sexuele intimidatie
Hoe gaan we er mee om. Na de info van Gehandicapten Sport Nederland bleven er nog veel vragen over. Corrie heeft daarna contact gehad met NOC.NSF, die hebben een powerpoint presentatie van 2 en een half uur duurt en kan op Papendal gerealiseerd worden. Bij een inschrijving van minstens 5 personen, kan een bijeenkomst geregeld worden; op een ochtend,op en middag of op een avond. Veel instructeurs hebben hier op gereageerd en Corrie gaat in overleg. Hier horen we nog over.
Wat kunnen wij eraan doen om het te voorkomen als instructeur? Dit is erg moeilijk, vandaar de cursus, om de signalen te leren kennen en laat nooit iemand alleen met een ander en kijk of er een beleid is bij de organisatie, waar je bij lesgeeft.

Turks
Maureen leert ons een vurig Turkse feestdans. De damat halayi, de dans wordt gedanst in een rij rolstoeldansers en een rij staande partners.De dans komt op de ”gesloten” site voor instructeurs te staan, met verwijzing naar de muziek.

Engelse wals
Ed laat ons de nieuwe inzichten van de linkse en rechtse draai zien en ervaren.

Corrie vraagt of iedereen zoveel mogelijk mensen kan benaderen om Vriend van SRN te worden. En per persoon 10 euro over te maken. SRN wil graag de studiedag voor de instructeurs gratis houden. Iedereen die bij het rolstoeldansen wil horen zou Vriend van SRN moeten zijn. Het is niet alleen voor de wedstrijden.

Doping
Tegenwoordig kan bij elke wedstrijd een dopingcontrole komen. Per plasje kost dat 500 euro en bij internationale wedstrijden en wereldkampioenschappen worden er ongeveer 10 plasjes onderzocht. Tegenwoordig moeten organisatoren daar rekening mee houden in hun begroting. Een doping controle kan voor, tijdens of na de wedstrijd zijn . Dit geld alleen voor de hoofdklassen en vaak de winnaars.
Dus voor iedereen; wees alert met wat je eet en drinkt en welke stoffen er in je medicijnen zitten, ook medische behandelingen (soms nog na een half jaar)kunnen voor een positieve uitslag zorgen . Moet je toch medicijnen slikken die op de verboden lijst staan, dan moet je minstens 8 weken voor de wedstrijd een TUE formulier invullen en opsturen naar de dopingautoriteit dan wordt er gekeken of je een vervangend medicijn kunt krijgen. Bij een positieve uitslag krijg je geen toestemming om te starten, of je wordt geschorst. Op de WADA website kan info hierover verzameld worden.

Tango
Ed laat ons weer, na een goede uitleg op de verleidelijke muziek van de tango dansen

Tot slot
Wedstrijdregelement; hierover is wat verwarring ontstaan.
Bij punt 6.6. staat dat men in een wedstrijd 1 x duo en 1 x combi mag dansen. Hierin zijn nogal wat variaties. Nu is het zo dat men tijdens een wedstrijd maximaal 2 x mag dansen.
Als er te weinig inschrijvingen in 1 klasse zijn, worden ze soms samengevoegd met een andere klasse. Er worden dan 2 finales gedanst ( vroeger General Look) , met uitkomst bijvb. 1 t/.m 7 of uitzonderlijk tot 8. De medailles hebben als inscriptie class 1 en 2.Voor de puntenverdeling wordt ieder eerst weer in zijn klasse ingedeeld en daarna worden de promotiepunten voor die klasse uitgedeeld.
Komen er op het laatst (na de sluitingsdatum) toch nog paren bij, dan is er een probleem.
Er zijn dan niet genoeg medailles en moet er met blanco medailles gewerkt worden en die andere moeten weggegooid worden. Dus iedereen op tijd inschrijven.
Startboekjes; Ronald vraagt aan de instructeurs of zij in de pauze een lijstje met start.nrs. van hun groep in willen leveren. Dan worden die na afloop gebundeld en dan kan één iemand ze na de volksliederen, maar voor het omkleden en de rest, de boekjes ophalen.

Leo had vragen over de Duo Rumba en Duo Slow Foxtrot. Die komen aan de beurt op de volgende studiedag.

Marleen; hoe kan je als rolstoeldanser een ander waarschuwen voor een gevaarlijke situatie. Komt ook volgende keer op het programma.

Afsluiting
Iedereen wordt weer bedankt voor zijn of haar bijdrage aan deze studiedag. Corrie merkt nog op dat dit wel een hele fijne zaal is ,op een goede locatie en dat we in de toekomst graag daar nog eens terugkomen. Tot slot wenst ze iedereen een fijne jaarwisseling en een goede thuisreis toe.

Wilma Buit

 

Studiedag Werkenrode Groesbeek 5 juni 2011

Op verzoek van een aantal instructeurs ( die op zaterdag hun groepen hebben) was er deze keer wederom gekozen voor een studiedag op zondag.
Het is natuurlijk heel moeilijk om het voor allemaal op een goed gekozen dag te laten plaatsvinden maar ondanks dat en ook al vakanties waren er ruim 46 instructeurs aanwezig.
Bij de opening roemde Corrie dan ook alle inzet van de instructeurs om toch maar weer een hele dag voor het rolstoeldansen beschikbaar te zijn.

Het programma
Voor deze studiedag stond het programma in teken van Line Dance en Sequence dansen. Hiervoor had SRN Margaret Brix een danslerares uit Londen uitgenodigd.
Achtereenvolgens instrueerde zij met haar dochter Sam
Als Line Dansen:

 • Just for Fun
 • Setting Wood on Fire
 • Red Hot Salsa
 • En als Sequence dansen
 • Rumba One
 • Vienese Swing

Margaret liet eerst iedere dans op muziek zien en doen als valide danser en daarna voor de rolstoelgebruikers.
Bij de Sequence dansen werd vandaag na de instructie als valide paar voor de combi vorm gekozen.

Gezien het grote aantal dansers steeds op de dansvloer waren deze dansen een goede aanvulling op het reeds bestaande repertoire.
Tussen de dansen door was er aandacht voor een aantal vragen.
Seksuele intimidatie: een document van Gehandicapten Sport Nederland over dit onderwerp zal aan alle instructeurs per mail worden verzonden. ( is inmiddels gebeurd)
Op een volgende studiedag wordt aandacht besteed aan de opkomende vragen.

Demonstratie van paren:
Uit een groep kwam naar voren dat ze ervaren hadden dat dansparen zomaar zelf demonstraties/workshops/clinics etc gaan verzorgen.
Uit de groep kwam duidelijk naar voren dat dit altijd in overleg met de instructeur dient te gebeuren.
Zeker om een juiste techniek te vertellen om blessures te voorkomen en geen negatieve reclame voor het rolstoeldansen te zijn.
SRN zal op zijn website laten vermelden dat demonstratie aanvragen altijd via de instructeur of secretariaat van SRN aangevraagd dienen te worden. De aanvrager is verantwoordelijk voor degenen die de demonstratie komen doen indien zij van deze regel afwijken.

Mededeling over Vriend van SRN
Alle instructeurs worden vriendelijk verzocht een lijst van hun deelnemers met het geld op tijd, dit is (vóór 1 januari van een nieuw kalenderjaar) over te maken.
Adreswijzigingen en aanvullingen moeten altijd direct worden doorgegeven.
SRN zal met Frank van het Kaar spreken dat hij ook op de mails met vragen een reactie geeft en adreswijzigingen ook daadwerkelijk doet.

Vraag over wedstrijdreglement:
Het huidige wedstrijdreglement dateert van september 2008 met steeds aanvullingen ( 2009 en 2010) aan het begin van het seizoen. Er wordt gewerkt aan een nieuw document en dat zal voor het seizoen 2011 – 2012 gereed zijn.
Er kwam toen een vraag over wedstrijdkleding.
Wanneer is kleding wedstrijdkleding?
Wanneer wel pailletten toestaan en wanneer niet?
Wanneer diskwalificeren? Eerst een waarschuwing?
Afgesproken wordt dat iedereen eens gaat nadenken over een juiste formulering om zo duidelijkheid te krijgen. Ook de reglementen van NADB worden erop nageslagen.

Maureen Dijkman bracht een eigen bijdrage:
St.Bernardwals als zit dans
En Cruising Down the River

Hennie Hendriks had nog een Afrikaanse dans meegenomen. En tot slot demonstreerde Margaret en Sam nog twee dansen voor de video.
Nadat Hennie, Piet, Harald en Annemiek bedankt werden voor de geweldige verzorging en Margaret en Sam en Andy werden bedankt voor de fantastische instructie kwam er alweer een einde aan deze voorjaarsstudiedag.
Corrie wenste iedereen namens SRN een goede zomer, fijne vakantie en weer veel inspiratie voor het volgende dansseizoen.

Amstelveen, 11 juni 2011
Corrie van Hugten
Ger van Zandwijk