Wat is rolstoeldansen?

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Wat is rolstoeldansen?

Rolstoeldansen is een recreatieve activiteit voor gehandicapten (en niet gehandicapten) waarbij muziek en beweging een belangrijke rol spelen.

Het is een activiteit voor iedereen die zin heeft om te dansen (onafhankelijk van handicap, soort rolstoel of leeftijd). Sinds 1980 maakt deze activiteit een stormachtige ontwikkeling door. Op diverse plaatsen in de wereld waren ongeveer in dezelfde periode initiatieven op het gebied van rolstoeldansen. In Nederland werd in 1980 Stichting Rolstoeldansen Nederland opgericht. Deze organisatie startte met het geven van instructeursopleidingen. Hierdoor ontstond een nationaal dansprogramma en een snelle groei van het aantal groepen en dansers.

Rolstoeldansen kent enkele belangrijke vormen:

  • duo-dansen: twee rolstoelpartners vormen een danspaar;
  • combi-dansen: een rolstoelpartner danst met een staande partner;
  • formatie-dansen: meerdere dansers dansen synchroon;
  • solo-dansen: een danser geeft een individuele interpretatie.

Welke stijlen worden gebruikt?
Ballroom-, Latijns Amerikaanse-, Volks-, Party-, Disco-, en modedansen.

Dansers wekelijks actief.
Er zijn op dit moment meer dan 3000 dansers wekelijks actief. De deelnemers variëren van verpleeghuisbewoners, die – eventueel geassisteerd door duwers – genieten van rustige dansen tot topdansers die met gebruikmaking van hun vele mogelijkheden op hoog niveau Jive, Paso Doble of Rock & Roll dansen.
Rolstoeldansen is mogelijk in alle soorten rolstoelen, inclusief elektrische rolstoelen.

Begeleiding door instructeurs.
Alle dansers worden begeleid door instructeurs van Stichting Rolstoeldansen Nederland. Deze instructeurs worden geschoold in de basistechnieken van zowel duo als combi-dansen. Daarnaast krijgen zij informatie over handicaps, rolstoelen en blessurepreventie.
De vrienden van SRN behartigt de belangen van allen die met rolstoeldansen bezig zijn.

Hoe is de ontwikkeling van het rolstoeldansen?
Rond 1980 was er het eerste voorzichtige begin. Corrie van Hugten (voorheen assistente in een dansschool) en fysiotherapeute ondine de Hullu ontwikkelden samen, vanuit hun beider achtergronden de verschillende vormen. Zij werden daarbij geassisteerd door verschillende dansleraren en de steeds groeiende groep van door SRN opgeleide instructeurs. Door het geven van demonstraties en lessen nam de belangstelling in binnen en buitenland snel toe.
In Nederland zijn wekelijks meer dan 3000 rolstoeldansers aktief!

Bij rolstoeldansen vormen muziek en beweging een eenheid.
Dansers zetten hun emoties en muziekbeleving op creatieve wijze om in bewegingen. Door het “dansenderwijs” leren van technieken, onstaat er een betere rolstoelbeheersing. Dansers leren omgaan met hun partner en met andere leden van hun groep. Echtparen hebben vaak voor het eerst samen een activiteit en bouwen weer samen een sociaal sociaal netwerk op! Zeker bij combi-dansen maar ook bij evenementen waarbij “valide” dansparen en rolstoeldansparen samen zijn intergratie plaats vindt.

Fysieke voordelen.
Er zijn vele fysieke voordelen: training van coördinatie, spierkracht, mobiliteit en uithoudingsvermogen!
Dat rolstoeldansen, zeker voor de zwaar gehandicapten, een enorme rol in hun leven kan spelen.
Het geeft plezier, sociale kontakten en vaardigheden, behendigheid in de rolstoel en integratie.

Dansplezier voor iedereen is en blijft het voornaamste doel.

https://www.rolstoeldansen.nl/wp-content/uploads/2023/09/Afbeelding5.jpg
https://www.rolstoeldansen.nl/wp-content/uploads/2023/09/Afbeelding13-scaled.jpg